Warsztaty dla dzieci – relacja


Właśnie zakończyliśmy pierwszą edycję zajęć edukacyjnych dla dzieci organizowanych w ramach Programu ABC Zdrowego Żywienia.

Uczestnicy, w czasie warsztatów żywieniowych, dietetycznych, higienicznych, sensorycznych i kulinarnych, poznawali zasady prawidłowego żywienia, komponowania posiłków i higieny ich przygotowania.

Badali siłę mięśni, poszukiwali cukru, soli i tłuszczu w produktach spożywczych, uczyli się jak najlepiej wydatkować spożyte „kalorie”. Budowali piramidę żywieniową z naturalnych produktów i przygotowywali kolorowe kanapki na drugie śniadanie do szkoły.

Uczniowie poznali najlepsze sposoby mycia rąk i miejsca gdzie „czyha” najwięcej bakterii. Sprawdzali czystość rąk przy użyciu profesjonalnych testów higienicznych.

W czasie warsztatów sensorycznych testowali zmysły smaku, powonienia, wzroku, słuchu i dotyku i poznawali jaką rolę wrażenia sensoryczne odgrywają przy wyborze żywności.

W czasie warsztatów kulinarnych, dzieci własnoręcznie przygotowały smaczny, kolorowy i prozdrowotny posiłek – lemoniadę, koktajl, mus, sałatkę owocową i zielone naleśniki pełne szpinaku i warzyw.

 

Zapraszamy na fotorelację z warsztatów.