Blok żywieniowo – dietetyczny


shutterstock_136141013W ramach zajęć proponujemy wykład, podczas którego omówimy zasady prawidłowego żywienia, zastanowimy się czy spożywanie energy drinków i suplementów to właściwy wybór dla zdrowia. Wskażemy, jakie produkty nie powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, a jakie powinny być stałym jego elementem. Wspólnie z Uczestnikami zobaczymy ile jest tłuszczu, cukru czy soli w spożywanych powszechnie produktach oraz nauczymy jak kontrolować (oceniać) rozwój i rozmiar swojego ciała. Świadomość żywieniowa i umiejętność kontroli masy ciała, obwodu talii czy ciśnienia tętniczego jest niezbędna w profilaktyce wielu chorób, zwłaszcza takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia, które stanowią istotny problem zdrowotny zarówno w Polsce, jak i na świecie. Odsetek osób z nadmierną masą ciała wzrasta systematycznie. Ocenia się, że w Polsce z problemem tym boryka się około 20% dzieci i młodzieży oraz ponad 50% dorosłych.

Nasze zajęcia pomogą w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, które są niezbędne w utrzymaniu zdrowia, aktywnego stylu życia i zapobieganiu chorobom. Wypracowanie zachowań prozdrowotnych jest inwestycją w przyszłość, zarówno dzieci, jak i osób dorosłych.

Blok żywieniowo – dietetyczny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy ogólnych zasad racjonalnego żywienia oraz planowania posiłków.

Kliknij i dowiedz się więcej


Blok higieniczno – kulinarny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy podstawowych zasad prawidłowej obróbki kulinarnej, zwrócimy uwagę na ważność zachowania odpowiednich warunków.

Kliknij i dowiedz się więcej


Blok sensoryczno – konsumencki

W trakcie zajęć opowiemy o roli zmysłów w procesie wyboru produktów spożywczych i prawidłowym odżywianiu.

Kliknij i dowiedz się więcej