Blok sensoryczno-konsumencki


W trakcie zajęć opowiemy o roli zmysłów w procesie wyboru produktów spożywczych i prawidłowym odżywianiu. Wspólnie odkryjemy, jak wiele ważnych informacji zawierają etykiety produktów spożywczych.

Zajęcia pozwolą uczestnikom: poznać świat zmysłów; rozpoznawać i doceniać bogactwo wrażeń sensorycznych w różnych produktach; odkrywać preferencje; wzbogacać pamięć sensoryczną; umiejętnie wykorzystywać zmysły do oceny jakości produktów oraz poprawnie odczytywać informacje zawarte na etykietach żywności.

W ramach spotkania proponujemy wykład, podczas którego opowiemy w jaki sposób nasze zmysły są wykorzystywane jako „aparat pomiarowy” do oceny żywności, nawiążemy do roli preferencji, pamięci i emocji w wyborze żywności, a także zwrócimy uwagę na informacje, które można odczytać z etykiet znajdujących się na opakowaniach różnych produktów. W trakcie zajęć praktycznych Uczestnicy wezmą udział w ciekawych warsztatach sprawdzających wrażliwość sensoryczną, pamięć zapachową i wzrokową; samodzielnie przygotują atrakcyjne sensorycznie produkty o wysokiej wartości odżywczej oraz będą ćwiczyli umiejętność świadomego korzystania z informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych. 

Blok żywieniowo – dietetyczny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy ogólnych zasad racjonalnego żywienia oraz planowania posiłków.

Kliknij i dowiedz się więcej


Blok higieniczno – kulinarny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy podstawowych zasad prawidłowej obróbki kulinarnej, zwrócimy uwagę na ważność zachowania odpowiednich warunków.

Kliknij i dowiedz się więcej


Blok sensoryczno – konsumencki

W trakcie zajęć opowiemy o roli zmysłów w procesie wyboru produktów spożywczych i prawidłowym odżywianiu.

Kliknij i dowiedz się więcej