Blok higieniczno – kulinarny



Blok higienicznyBlok higieniczno – kulinarny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy podstawowych zasad prawidłowej obróbki kulinarnej, zwrócimy uwagę na ważność zachowania odpowiednich warunków tj. temperatury, czasu, pH, dla uzyskania potraw o wysokiej jakości sensorycznej i wartości odżywczej a jednocześnie bezpiecznych dla zdrowia. Przedstawimy podstawowe zasady postępowania z żywnością w czasie przechowywania. Zwrócimy także uwagę na higienę osobistą oraz higienę przygotowania posiłków.

Nasze zajęcia z jednej strony pomogą zrozumieć zmiany zachodzące w żywności pod wpływem procesów kulinarnych i przyczynią się do kształtowania prawidłowego postępowania technologicznego podczas przygotowania potraw w warunkach domowych. Z drugiej zaś przybliżą Uczestnikom niewidoczny świat mikroorganizmów, które mogą korzystnie działać na organizm człowieka (tzw. probiotyki), lub są odpowiedzialne za psucie się artykułów spożywczych, czy też powodują choroby.

W ramach zajęć wspólnie przygotujemy potrawy o charakterze prozdrowotnym i postaramy się wyjaśnić wpływ różnych procesów kulinarnych oraz składników recepturowych na jakość potraw. Przedstawimy sposoby ograniczania wybranych składników np. soli, tłuszczu, cukru, tak by potrawy nie straciły swoich walorów smakowych. Opowiemy m.in. o mikroorganizmach (podstawowe informacje), wytłumaczymy co to są zatrucia pokarmowe i co należy robić, zarówno w czasie przygotowywania, jak i przechowywania posiłków aby ograniczyć ryzyko wystąpienia choroby.

Blok żywieniowo – dietetyczny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy ogólnych zasad racjonalnego żywienia oraz planowania posiłków.

Kliknij i dowiedz się więcej


Blok higieniczno – kulinarny

W trakcie zajęć nauczymy Słuchaczy podstawowych zasad prawidłowej obróbki kulinarnej, zwrócimy uwagę na ważność zachowania odpowiednich warunków.

Kliknij i dowiedz się więcej


Blok sensoryczno – konsumencki

W trakcie zajęć opowiemy o roli zmysłów w procesie wyboru produktów spożywczych i prawidłowym odżywianiu.

Kliknij i dowiedz się więcej