Warsztaty ABC Żywienia Dzieci


W ostatnich tygodniach czerwca uczniowie szkół z Warszawy, Wrocławia, Olsztyna, Lublina, Krakowa, Gdyni, Białegostoku i Białej Podlaski uczestniczyli w cyklu warsztatów żywieniowo-dietetycznych, higieniczno-kulinarnych i sensoryczno-konsumenckich, w czasie których poznawali zasady prawidłowego żywienia oraz badali zawartość cukru, soli i tłuszczu w produktach które na codzień spożywają. Uczestnicy warsztatów poznali również rolę zmysłów w procesie wyboru produktów spożywczych i własnoręcznie przygotowywali zdrowe posiłki, zapoznając się wcześniej z zasadami higienicznego postępowania z żywnością. Ćwiczyli również umiejętność korzystania z informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych.

Na fotorelację z warsztatów zapraszamy do zakładki ośrodki

Druga edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego ABC Zdrowego Żywienia – ABC Żywienia Dzieci


W dniu 8 kwietnia 2016r. rozpoczęła się druga edycja ogólnopolskiego programu edukacyjno – badawczego ABC Zdrowego Żywienia – ABC Żywienia Dzieci, organizowanego przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, przy wsparciu Carrefour Polska. Celem projektu jest edukacja dzieci i młodzieży w zakresie prawidłowego odżywiania.
Uczestnicy projektu przejdą cykl interaktywnych zajęć edukacyjnych, podczas których nauczą się podejmowania racjonalnych wyborów żywieniowych, komponowania oraz przygotowywania zbilansowanych posiłków, zwracając uwagę zarówno na ich wartość odżywczą, jak i zasady higieny.

Zajęcia edukacyjne w ramach programu kierowane są do dzieci i młodzieży, a celem organizatorów jest zgromadzenie blisko 1000 uczestników. Warsztaty i wykłady odbędą się w ośmiu miastach, w tym roku będą to Biała Podlaska, Białystok, Lublin, Kraków, Olsztyn, Trójmiasto, Warszawa i Wrocław. Zajęcia poprowadzą eksperci z zakresu żywienia człowieka i żywności z akademickich ośrodków naukowych: Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie; Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie; Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu; Wydziału Technologii Żywności, Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie; Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie; Wydziału Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa, Akademii Morskiej w Gdyni; Wydziału Nauk o Zdrowiu, Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Wydziału Wychowania Fizycznego i Sportu, Akademii Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej.

Program jest kontynuacją „ABC Zdrowego Żywienia” realizowanego w 2015 roku, którego odbiorcami były dzieci i młodzież oraz seniorzy. Relacje z ubiegłorocznych zajęć są dostępne w zakładce ośrodki.

Uroczysta konferencja inaugurująca II edycję programu edukacyjno – badawczego ABC Zdrowego Żywienia – ABC Żywienia Dzieci:

 

Zakończenie programu ABC Żywienia


W pierwszych dniach grudnia br. zakończyły się prowadzone w ośmiu miastach w Polsce warsztaty skierowane do osób powyżej 65 roku życia. W sumie około 400 seniorów wzięło udział w 5 typach wykładów i zajęć praktycznych o tematyce żywieniowej, dietetycznej, higienicznej, sensorycznej i kulinarnej. Ogółem przeprowadzono 120 warsztatów. Relacje zdjęciowe z poszczególnych miast dostępne są w zakładce ośrodki/zdjęcia z zajęć.

Zakończenie warsztatów dla seniorów to jednocześnie koniec rocznego projektu edukacyjnego ABC Zdrowego Żywienia, który w pierwszej połowie roku kierowany był do dzieci i młodzieży szkół podstawowych. Celem projektu było dostarczenie wiedzy i podniesienie świadomości żywieniowej bezpośrednich uczestników warsztatów oraz ich rodzin, a także kształtowanie umiejętności dokonywania racjonalnych wyborów żywieniowych, niezależnie od sytuacji społeczno-ekonomicznej.

Program ABC Zdrowego Żywienia finansowany jest przez Fundację Carrefour.

Zapraszamy na fotorelację z warsztatów

Zajęcia programu ABC Zdrowego Żywienia dla Seniorów


Na przełomie września i października w Poznaniu, Wrocławiu, Krakowie, Lublinie i Przasnyszu odbywają się zajęcia programu ABC Zdrowego Żywienia przeznaczone dla osób powyżej 65 roku życia. Seniorzy biorą udział w warsztatach sensorycznych, higienicznych, żywieniowych, dietetycznych i kulinarnych.

W październiku warsztaty będą kontynuowane w Warszawie, Olsztynie i Gdyni.

Zapraszamy Kluby Seniora i Centra Inicjatyw Senioralnych do zgłaszania chęci udziału w warsztatach.